Apostil Tasdikli Tercüme

Apostil, herhangi bir belgenin gerçek olup olmadığını tasdik eden ve başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan onay sistemidir. Apostil’in tasdik kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonunda tespit edilmiştir ve Lahey Konferansı’na üye ve taraf ülkeler arasında geçerliliği söz konusudur.

  •  Apostil Şerhi konacak resmi belgeler

a) “Savcı, zabıt katibi veya adliye memuru tarafından verilmiş belgeler. Yargı organına veya mahkemesine bağlı makam veya görevli memur tarafından düzenlenmiş olan belgeler,

b) İdari belgeler

c) Noter senetleri

d)  Kişilerce özel sıfatla imzalanmış belgeler üzerine konulmuş olup belgenin kaydının veya belirli bir tarihte mevcut olduğunun ve imzaların doğruluğunun resmi makam ve noterlerce tasdiki gibi resmi beyanlar’dır.

e) Eğitim Belgeleri: Eğitim kurumları (İlkokul, Ortaokul, Lise), Yüksekokul, Üniversite

f)  Vekaletname ve muvafakatnameler, mahkeme kararları, kuruluş belgeleri, sözleşmeler, patent, sağlık raporları, ticari evraklar,

  • Türkiye Cumhuriyeti’nde Apostil tasdik şerhi koymaya yetkili makamlar:

a) İdari belgelere: Valilikler, Valiler, Vali adına Vali Muavinleri ve Hukuk İşleri Müdürleri, Kaymakamlıklar;

b) Adli Belgelere: Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerdeki Adalet Komisyonu Başkanlıkları  

Apostil Tasdikinin Geçerlilik Süresi

Genel anlamda apostillerin geçerlilik süresi yoktur. Ancak apostil yapılan belgelerin geçerlilik süresi biterse doğal olarak apostilinde geçerliliği bitmiş sayılır. Burada apostilin değil apostil yapılan belgenin geçerlilik süresi söz konu olabilir. Örneğin, vekaletname ve muvafakatname gibi bilgelerin sürelerinin bitmesiyle apostil tasdiki bitmiş sayılır. Nüfus kayıt örnekleri 6 ay geçerli, Formül A, Formül B gibi belgeler 1 ay geçeli olması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.